Doorvalbeveiliging in Nederland hoe zit dat nu eigenlijk….





september 2022 - Blog

Vaak worden we benaderd door Architecten, Werkvoorbereiders, Timmerfabrikanten, Aannemers, Bouw toeleveranciers met vragen over toepassing in de praktijk van doorvalbeveiliging.

Denk aan vragen zoals; ik kan toch gewoon jullie barrière-stangen plaatsen, waar moet ik ze plaatsen, hoeveel moet ik er plaatsen, 2,5 meter overspanning kan dat, waarom moeten ze zo fors in diameter zijn, kunststof kozijn moet daar een versteviging in voor de montage, schuine dagkanten is daar een oplossing voor en nog veel meer. Bel Secu maar die weten het wel…


Regelmatig schrijft men onze SecuBar barrière stangen voor, deze zijn echt niet geschikt als doorvalbeveiliging. Wij hebben dit uiteraard onderzocht tijdens het opzetten van ons doorvalprogramma, meer dat 20 jaar geleden. Hoe mooi zou het zijn dat barrière-stangen ook toepasbaar zijn als doorval beveiliging. Vergeet dat maar, kansloze missie! De krachten die er los komen tijdens de verplichte val test met de glasparel zak van 50 Kg (slingerproef met een valhoogte 1m) volgens NEN 6702 (inmiddels opgevolgd door de NEN-EN 1990 / NEN-EN 1991-1-1) zijn fors, geen enkele barrière-stang slaagt hiervoor bij een redelijke overspanning.


Daarnaast zien we in de praktijk echt de meest gevaarlijke situaties, losse en ondeugdelijke bevestigingen, roestige stangen, verkeerde plaatsing etc. Zelfs het gebruik van een bekend merk garderobe stang komt regelmatig voor met als redenering: "ja maar die is zo mooi smal…". 


We hebben het hier over veiligheid van mensenlevens!


Wanneer moet u doorvalbeveiliging toepassen

In het Bouwbesluit is het als volgt omschreven:


Het is verplicht om ramen te beveiligen, waarvan het hoogteverschil van de vloer t.o.v. een aangrenzende vloer/terrein/water meer dan 100 cm is (bestaande bouw is vanaf 150 cm vloerhoogte) en die daarbij een te lage borstwering hebben (bestaande bouw 60 cm / nieuwbouw 85 cm). Deze moeten beveiligd worden tegen het doorvallen van personen. 


Dit geldt niet alleen om ramen die open kunnen, maar ook voor ramen/glasdelen die niet open kunnen!

De informatie over de SecuGuard doorvalbeveiliging en de afbeeldingen van de criteria omtrent de normering NEN6702 zijn een interpretatie van het bouwbesluit 2003, afd. 2.3 (art.2.14 t/m 2.22). Daarmee is het mogelijk dat de afbeeldingen niet 100% correct en/of rechtens betrouwbaar zijn: Secu drukt die slechts af ter illustratie. Secu aanvaart geen enkele verantwoordelijkheid en geen enkele aansprakelijkheid voor (de gevolgen van) bouwkundige situaties conform de afbeeldingen en/of conform de uitvoering van die interpretatie. Die ligt nadrukkelijk bij de gebruiker van de afbeeldingen en/of interpretatie.

Kinderkamers

Kinderen houden van klimmen en klauteren. Een doorvalbeveiliging zien zij niet als een beveiliging maar als een klimrek. Plaats daarom altijd afsluitbare raamuitzetters op de openslaande delen in de ruimtes waar kinderen zonder toezicht spelen. Een doorvalbeveiliging voorkomt niet dat (kleine) kinderen uit het raam vallen.

Secu is dé specialist in Nederland op het gebied van doorvalbeveiliging. In 15 jaar hebben we enorm veel kennis opgebouwd en hebben we het breedste programma oplossingen voor kozijnen van hout, alu en kunststof. Nieuw is de unieke goedkeuring voor nieuwbouw (KOMO).  Lengtes op maat en in alle RAL kleuren zijn mogelijk.


Maak gebruik van onze kennis en vraag ons om advies! Mail naar verkoop@secu.nl, bel naar 0252-620901 of kijk op: secu.nl/pages/secuguard-doorvalbeveiliging-b2b-oplossing-voor-ramen 


Secu, altijd een veilig gevoel