8 tips om een inbraak via je achter- of voordeur te voorkomen
Achter- en voordeur zijn vaakst doelwit van inbrekers
31 augustus 2021 - Blog
Ruim twee van de drie inbraken vindt plaats via een deur, waarbij de achterdeur het meest voorkomende doelwit is. Hoewel de laatste paar jaar het aantal inbraken flink is gedaald, vooral omdat er meer aandacht is gekomen voor inbraakpreventie, zijn nog vele miljoenen voor- en achterdeuren niet goed beveiligd. Is dat ook bij jouw deur(en) het geval?
We geven je hieronder 8 tips om stap voor stap je deuren beter te beveiligen.
Tip 1 - Goede sloten en cilinders – SKG 2 of 3 sterren
Deze eerste tip lijkt zo’n dooddoener, en de meeste mensen zullen denken dat hun slot wel inbraakbestendig is. Maar we weten uit allerlei onderzoeken dat ruim 30 tot 40% van de achter- en voordeuren onvoldoende beveiligd is. Dat betekent In de praktijk dat de inbreker binnen enkele minuten je deur heeft opengebroken. Kijk dus eens beter naar je slot. Heb je een slot én een cilinder met SKG *** dan ben je heel goed beveiligd. Maar ook een slot en cilinder met SKG** kan volstaan, dan hou je (blijkt uit tests) een inbreker ten minste 3 minuten tegen.
Een overbodige tip wellicht, maar het wordt maar al te vaak vergeten. Even de hond uitlaten, of een boodschapje doen. Je bent zo terug. Maar een inbreker staat met flipperen (zie tip 3) binnen een minuutje bij je binnen en hij heeft ook maar korte tijd nodig om je tas, laptop en mobiel van de tafel te grissen. Dus draai altijd je deuren en ramen op slot als je (ook maar even) weg bent.
Tip 2 - Goed beslag met cilindertrek-beveiliging
ls je aan de buitenkant van je slot de cilinder kan zien, dan kan je beveiliging een flink stuk beter. Inbrekers gebruiken tegenwoordig heel vaak de ‘cilindertrek-methode’. Koop dan deurbeslag waarbij je cilinder wordt afgedekt met een plaatje waarin een sleufje zit. Door dit sleufje steek je dan de sleutel in het slot.
Tip 3 - Anti-inbraakstrip op je voordeur (SecuStrip)
Als je de voordeur dichttrekt en je vergeet de deur op slot te draaien, kom je zelf eenvoudig met je sleutel weer binnen. Een inbreker heeft daar echter geen sleutel voor nodig. Hij heeft altijd een stukje stevig, maar flexibel plastic bij zich en wrikt dat tussen het kozijn en de deur in. Net zo lang totdat hij de dagschoot van je slot naar binnen kan drukken. En open is je deur… binnen 1 minuutje. Deze techniek heet flipperen.
Vergeet je vaker je voordeur op slot te draaien, of doen je gezinsleden dat niet altijd consequent, dan is een Secustrip een uitkomst. Daarmee wordt de spleet tussen de deur en het kozijn afgedekt met een stalen strip. Deze zeer stevige beveiliging voorkomt dat de inbreker dat stukje plastic tussen de deur en het kozijn kan wringen.
Ook voorkomt de Secustrip dat een inbreker een (voor)deur die wél op slot is gedraaid, met bruut geweld met een koevoet openbreekt. In testomgevingen heeft men vele minuten lang met allerlei apparatuur geprobeerd om de SecuStrip ‘aan te vallen’. Een veilig idee: terwijl de norm van de politie 3 minuten is, houdt SecuStrip voor de voordeur inbrekers 11 minuten tegen! Geen inbreker die zo lang de tijd neemt.
Tip 4 – Anti-inbraakstrip op je achterdeur (SecuStrip)
Als een inbreker meer geweld gebruikt en een koevoet tussen je kozijn en deur in stoot en daarmee de boel openscheurt, dan is de schade wel groot. Delen van je deur en kozijn raken dan flink beschadigd en breken zelfs af. Om die gewelddadige manier van inbreken te voorkomen, plaats je eenvoudig een SecuStrip. Daarmee wordt de opening tussen de deur en het kozijn afgedekt met een stalen strip. Deze zijn in vele kleuren verkrijgbaar, waardoor er altijd een kleur kan worden uitgekozen die past bij je deur of kozijn.
Een inbreker die geconfronteerd wordt met een SecuStrip op de achterdeur, laat het wel uit zijn hoofd om met een koevoet aan de slag te gaan. Er is trouwens nog een bijkomend voordeel: SecuStrip werkt erg preventief: de crimineel ziet ‘m al van grotere afstand zitten en hij schrikt af.
Tip 5 - Dievenklauwen in je achterdeur
Je achterdeur draait in 9 van de 10 gevallen naar buiten open en heeft daarom de scharnieren zichtbaar aan de buitenkant zitten. Om te voorkomen dat een inbreker de scharnierpennen eruit tikt en zo je deur opent, plaats je eenvoudig 2 of 3 dievenklauwen bij de scharnieren. Een dievenklauw is een pen die aan de zijkant van je deur bij de scharnieren wordt geplaatst en die in een stalen bus valt die in het kozijn is gemonteerd. De pen valt, als de deur wordt gesloten, in de bus, en dan kan de deur niet uit het kozijn worden gehaald.
Tip 6 - Vergeet het klapraampje boven je achterdeur niet
Om frisse lucht binnen te krijgen zetten veel mensen het klapraampje boven de achterdeur open. Juist in deze tijden wordt veilig ventileren juist steeds belangrijker. Maar een open raam is een regelrechte uitnodiging voor inbrekers. Beveilig deze met een SecuBar barrièrestang. Dan kan het raampje nog steeds makkelijk open, maar een (kleine) inbreker kan er niet door naar binnen en al hengelend door dat raampje de sleutel van de deur omdraaien is ook niet mogelijk.
Tip 7 – Beveilig je raam in en naast de voordeur mooi en stevig
Glas naast of in je voordeur staat wel mooi, maar is vooral tijdens vakanties onhandig als de post en kranten niet worden weggehaald door buren of vrienden. Inbrekers zien dan direct dat je niet thuis bent. Dek dan dat glas af met zwart karton of iets dergelijks zodat je niet naar binnen kunt kijken. Of plaats een SecuMax Postvanger die de post netjes opvangt, zonder dat dat van buitenaf opvalt.
Tegenwoordig wordt er steeds meer overdag ingebroken en schrikt niemand van glasgerinkel. Inbrekers gooien met een stoeptegel het glas in, ook dubbel glas. Ze kruipen vervolgens in een mum van tijd door de deur. Of steken een arm door de opening om de sleutel van je deur om te draaien en de extra beveiliging zoals deurhendels open te maken. Voorkom dat ze zo bij je naar binnenkomen door een mooi en stevige SecuBar Siertralie te plaatsen. Deze zijn in diverse vormen en maten verkrijgbaar.
Tip 8 – (Deurbel)camera
Beveiligingscamera’s en deurbelcamera’s zijn een goede, aanvullende beveiliging, omdat ze een afschrikwekkende werking hebben.
Nu hebben cilindertrekbeveiliging en een anti-inbraakstrip dat ook, maar de reden daarvoor is dat inbrekers het wel uit hun hoofd laten om daar te proberen in te breken. Dat is veel te lastig en kost gewoon teveel tijd.
Camera’s schrikken op een andere manier af, omdat inbrekers mogelijk bang zijn om vastgelegd te worden op beeld. Maar met een hoodie op en met een dosis brutaliteit gaan ze in de praktijk wel gewoon hun gang als de primaire beveiliging (zie de tips 1 t/m 7) onvoldoende op orde is.
Als ze makkelijk binnen kunnen komen, snel weer weg zijn, dan hindert hen het niet dat er misschien iets op beeld is verschenen. Bovendien hangen beveiligingscamera’s meestal zo hoog, dat er van daderherkenning vaak geen sprake is. En deurbelcamera’s worden vaak nog met een papiertje afgeplakt…..
Gerelateerde blogs
Anti-inbraakstrips
Geplaatst op 01-09-2021