Uitleg normering & test

Verplichting in Bouwbesluit 

Voor voorschrijvers, aannemers, woningbouwverenigingen en andere toepassers, is het belangrijk alleen te werken met doorvalbeveiligers die voldoen aan de NEN6702.Dit is de officiële normering, die in het bouwbesluit staat. Met het verschuiven van de aansprakelijkheid in de keten, kun je je eigenlijk niet voorstellen dat er nog steeds niet-gekeurde producten toegepast worden.

NEN6702 

In de NEN6702 wordt beschreven voor welk raam een doorvalbeveiliging moet worden toegepast. Die NEN norm staat in het Bouwbesluit (bouwbesluit 2003, afd. 2.3 (art. 2.14 t/m 2.22)). Probleem is dat die teksten zo ingewikkeld zijn, dat bijna niet is te herleiden wat nu precies de bedoeling is: 


 'Een afscheiding, als bedoeld in artikel 2.15, heeft, in afwijking van het eerste en tweede lid, ter plaatse van een al dan niet beweegbaar raam een vanaf de vloer gemeten hoogte van ten minste 0,85m.' 


Secu heeft de tekst, in samenwerking met SKG, omgezet in vier duidelijke plaatjes, waarin alle regels zijn opgenomen: makkelijker bestaat niet. 


Gelukkig voldoen vrijwel alle modellen van Secu aan de normering NEN6702. Sterker nog: Secu was de eerste leverancier in Nederland die goedkeuring verkreeg op modellen voor kozijnen van hout, aluminium, kunststof. Zelfs montage (d.m.v. pluggen) in steen is goedgekeurd. 


Geen norm zonder test 

Goedkeurd voor de NEN6702 wordt verleend na een zogenaamde parelzakslingerproef, een zak die met een valhoogte van 1mtr bij een ophanging >= 1,75m en een valgewicht van 50kg tegen de stang aan valt.De stang mag maximaal 20mm doorbuigen. Een tweede test bestaat uit een drukproef op de steunen. Vrijwel alle modellen van Secu voldoen aan de strenge tests. 


Let op: De doorvalbeveiliging voorkomt niet dat kinderen uit het raam klauteren. Hij is ontwikkeld en goedgekeurd als doorvalbeveiliging.

Testrapporten SKG

Download hieronder de test-rapporten van het geaccrediteerde test instituut SKG. 

- Test tbv model:Classic ø40x4mm. icm kunststof steunen, maximale goedgekeurde overspanning 1500/2000mm. 

- Twist Alu ø40x4mm. icm alu steunen, maximale goedgekeurde overspanning 2000/2500mm. 

- Slimline ø20x2mm. icm alu steunen, maximale goedgekeurde overspanning 1300mm.

Bouwconnect en Stabu

Alle SecuBar doorvalbeveiligingen staan op Bouwconnect en zijn voorzien van Stabu bestekteksten. Handig voor iedereen die te maken heeft met het plannen van een project, het opzetten van bestekken en het verkrijgen van detailleringen. 


- Link naar Bouwconnect 

- Link naar Stabu bestekteksten.

Media en downloads

Youtube video's
Op ons SecuProducts youtube kanaal vindt u: de parelzak test en montage-filmpjes van alle modellen. 


Documentatie 

- Download de Wijzer met Doorvalbeveiliging (15 pagina's): types en regels 

- Download de Raam en Deur Special (27 pagina's): interviews met betrokken en foto's van projecten 


Prijzen 

Op iedere product pagina op deze website vindt u de prijzen van de koker-sets van stang en steunen in wit epoxy op standaard lengte. Daarnaast kan de doorvalbeveiliging op maat geleverd worden 

- afwijkende RAL kleurenafwijkende lengtes (tot op de mm nauwkeurig, tot 3000mm) 

- afwijkende modellen (bijv. muuranker voor onzichtbare bevestiging in de muur, adapters voor schuine wanden alu/kunststof) 


Neem contact met ons op voor meer informatie en prijzen.

Zojuist toegevoegd aan uw verlanglijst:
Zojuist toegevoegd aan uw winkelwagen: